home
> sitemaps

 

u bent hier : > home > wandelen > wandeltips


terug
wandeltips

 

18 WANDELTIPS

 


1. Begin langzaam
Wanneer u start met een wandeltocht begin dan langzaam zodat uw spieren rustig warm kunnen worden, wanneer uw spieren warm zijn geworden verhoogt u uw tempo.

2. Negeer druk van medelopers
Met een groep lopen is erg gezellig, maar een ieder heeft een eigen tempo. Indien de groep in een te hoog tempo loopt, laat u zich dan niet verleiden om hierin mee te gaan. Loopt u een te hoog tempo, dan zult u na enkele kilometers merken dat het lopen minder gaat.

3. Zoek mooie en gevarieerde routes
Kies elke keer een andere route uit. Bijvoorbeeld (indien mogelijk) steeds in een andere provincie. Ook kunt u verharde en onverharde wegen afwisselen, of vlakke en heuvelachtige omgeving.

4. Trek erop uit
Tijdens uw vakanties kunt u naar het buitenland gaan voor mooie wandeltochten.  

5. Zoek een innerlijk ritme
Wanneer u alleen wandelt, laat dan uw gedachten lekker gaan. Het denken aan muziek kan een prettig ritme geven tijdens het wandelen. Zelf zingen wandelt soms ook lekkerder.

6. Loop in verschillende tempo's
Wanneer u al regelmatig wandelt en u wilt uw conditie verbeteren, wandel dan geregeld een sneller tempo, neem daarna uw 'normale' tempo weer aan. Doet u dit vaker dan zult u zien dan uw 'normale' tempo omhoog gaat. Voelt u zich tijdens het wandelen vermoeid, stop dan niet maar neem een lager wandeltempo. U zult merken dat wanneer u doorzet u zich, na verloop van tijd, beter gaat voelen.

7. Loop zonder horloge
Het dragen van een horloge kan druk veroorzaken om de wandeltocht binnen een bepaalde tijd te voldoen. Dit kan uw wandelritme negatief beïnvloeden.

8. Loop met iemand samen
Tochten lopen met een collega-wandelaar (die hetzelfde wandeltempo prettig vindt) kan erg gezellig zijn. Hierdoor wandelt u meer ontspannen.

9. Of neem de hond mee
Heeft er niemand zin om met u mee te gaan en u heeft een hond, neem dan de hond mee. Een hond heeft altijd genoeg energie om met u mee te gaan.

hondje

 

10. Eet voldoende
Wanneer u intensiever gaat wandelen is het belangrijk dat u voldoende eet. Vaak, veelal door vrouwen, wordt er te weinig gegeten. Het is belangrijk om over voldoende 'brandstof' te beschikken wilt u de tocht op een prettige manier uitlopen. Tijdens de tocht een energierijk tussendoortje eten geeft weer extra energie.

11. Neem een koude douche
Niet na het wandelen, maar vooraf! Vooral als het warm weer is. Onderzoek heeft uitgewezen dat een koud bad of koude douche de lichaamstemperatuur verlaagt en lager houdt gedurende het wandelen. Dat betekent dat het afkoelingsmechanisme van uw lichaam niet zo hardt hoeft te werken en het wandelen gemakkelijk zal aanvoelen.

12. Kies een bochtig parkoers
Het grote voordeel van een slingerende weg is dat u niet hoeft te staren naar een lang recht stuk waar geen einde aan lijkt te komen.

13. Stop en rek
Wanneer u het gevoel heeft dat uw benen zwaar voelen neem dan tijd om alle beenspieren te rekken. Zo geeft u de spieren even rust en na het rekken van de spieren zullen uw benen prettiger aanvoelen.

14. Ga niet op de grond zitten
Wanneer u start met wandelen is het verstandig om op tijd te rusten, maar let er op dat u niet op de koude grond gaat zitten (de spieren koelen daardoor snel af en zullen stijf aanvoelen).

15. Houding
het is belangrijk dat u ontspannen, rechtop loopt. Plaats de voeten recht naar voren en wikkel uw voeten goed af. Laat u armen ontspannen meegaan met het wandeltempo.

16. Warm worden
ga nooit te snel van start, loop eerst een rustig tempo, geef de spieren de gelegenheid warm te worden.

17. Blessureadvies
wanneer u last heeft van een blessure, neem eerst rust, wanneer het niet overgaat of wanneer de blessure terugkomt, raadpleeg dan uw arts. Wacht hier niet te lang mee!

18. Blaren
een van de meest voorkomende euvels is de blaar; loop nieuwe schoenen daarom goed in, ga niet direct met nieuwe schoenen een tocht wandelen, dit kan uw plezier behoorlijk bederven.

 

 

 


tip ga ook eens kijken bij mijne andere webpagina's over wandelen:

> wandeltechnieken > wandelweetjes > wandeltips > wandelclub  eurek@

 

 

 

druk hier voor een afdruk van deze pagina!

naar_boven