home
> sitemaps

 

U bent hier: home > reizen > oostenrijk > steeg > foto's steeg > verslag steeg

terugterug

new

VERSLAG STEEG

oostenrijk_steeg

> voor de diavoorstelling_steeg diavoorstelling van alle foto's, KLIK HIER

naar_onder_scrollen

WANDELVAKANTIE TE STEEG
wsv WANDELCLUB  EUREK@ BILZEN vzw
VAN ZATERDAG 14 AUGUSTUS TOT
ZATERDAG 21 AUGUSTUS 2010

 

naar_boven

 

ZATERDAG 14 AUGUSTUS 2010
Met 50 Eureka’s worden we verwacht in Hotel Post te Steeg (1107m) in het Lechtal bij de Familie Martina en Norbert Obwegeser. We vertrekken goedgezind in de vroege ochtend  om 5u30 te Hoeselt en om 6u te Bilzen. Het heerlijke ontbijtpakket smaakt ons en de heenreis gaat zeer goed vooruit. In de late namiddag komen we juist op tijd aan om van de namiddagthee te proeven.

- Iedere dag om 16.00u kunnen we in ons hotel van dit gratis aanbod genieten. Het valt in de smaak. -

We maken nog een kleine dorpswandeling, bekijken onze mooie kamer en genieten van een heerlijk avondmaal en een  welverdiende nachtrust.

hotel_post_steeg

naar_boven

 

ZONDAG 15 AUGUSTUS 2010
Jochweg van Steeg naar Holzgau h/t - Rossgumpenalm
Wat een mooie verrassing ! De zon schijnt en de familie Claesen verschijnt in een prachtig uniform om de wandeling te starten. We beginnen nu allen aan een heerlijke ochtendwandeling langs de Lech én in het zonnetje via de Jochweg van Steeg naar Holzgau. En dit terwijl  in België de regen in hoge mate neerplenst.

OLV Hemelvaart is een groot feest in Holzgau. Echter door het overlijden van Herrn Ökonomierat Hubert  Moosbrugger  (burgemeester, boer, dorpsfiguur  en uitbater van Sulzalm) zal als eerbetoon alles in mineur doorgaan. De processie met klederdracht en zegening van de kruiden in dit pittoreske dorpje blijft een mooie traditie.
De kruidenzegening is een  aloud gebruik, dat op vele plaatsen bij ons in onbruik is geraakt. We krijgen een boeket met zeven veldkruiden die de bezitter ervan zullen beschermen tegen allerlei onheil. Menige rugzak is nu de hele week versierd.

Vervolgens starten we met onze  bergwandeling en komen langs de bulderende
Simmswatervallen’, langs café Uta (1236m) tot aan de eerste hut  ‘Rossgumpenalm’ (1309m).
Groep 1 wandelt terug via de fietsweg en de Jochweg van Holzgau tot Steeg.
Groep 2 wandelt terug via ‘Paul Scharfhöhenweg’ langs ‘Gföll’ (1300m) en ‘Vorderhagen’ (1400m), ‘Hinterhagen’ en ‘Ebene’ (1200m) van Holzgau tot Steeg .

- In het Lechtal onderscheiden met name Elbigenalp en Holzgau zich van de overige dorpen, door de aanwezigheid van vele beschilderde huizen. Rijke Lechtalers lieten deze beschilderingen in de 18e eeuw aanbrengen met geld dat zij in de naburige landen hadden verdiend als marktkoopmannen en lakenhandelaars.-

Diezelfde avond worden we verwacht in de ‘bar’ voor een aperitief.
Ook worden we door de hotelbaas en -bazin welkom geheten en wordt het personeel aan ons voorgesteld. We vernemen tot slot hoe alles in het hotel zal verlopen.
Hierna begeven we ons vrolijk naar het restaurant en de Stube.

 

holzgau

naar_boven

 

MAANDAG 16 AUGUSTUS 2010
Steffisalmbahn Warth - Auenfeldalm - Bürgstegg - Körbersee - Kalbelesee
Groep 1:
Norbert en zijn 2-jarige jack russel ‘Sitz’ zijn vandaag onze gids.
Sitz zal ook de hele week bij de rest van de wandelingen ons begeleiden. Echt uniek om gade te slaan hoe Sitz op de flanken van de bergwand op zoek gaat naar ‘bergmarmotten-murmeltieren’ en achter de koeien loopt. Eén fluittoon van Norbert en Sitz is weer bij ons.

We gaan met de ‘postbus’ naar Warth (1495m) waar we met de zetellift ‘Steffisalmbahn’ naar boven gaan (1890m). We wandelen langs de ’ Wannenkopf’ (1710m) naar ‘Bürgstegg’ (1700m), ‘Karalpe’ (1800m),  ‘Auenfeldsattel ‘ (1710m) naar de ‘Auenfeldalm’ (1667m).
Mooie vergezichten en prachtige groene almen worden hier heel vaak gefotografeerd.
In de ‘Auenfeldalm’ worden we heerlijk verwend met lekker eten.  Het weer is nu wel aan het veranderen. We krijgen regen en mist.

Positief als we zijn, genieten we toch nog van deze schoonheidsbehandeling voor de huid. We noemen het een gratis verjongingskuur.

We trekken verder langs de ‘Körbersee’ (1760m) en de ‘Kalbelesee’ tot aan de ‘Kalbeleseealm’ (1676m). Net op tijd springen we op de bus richting Steeg.

In de droogruimte van het hotel worden de wandelschoenen en natte kleding goed verzorgd voor de volgende dag.

Groep 2:
Groep 2 gaat het  Lechtal ontdekken per bus. Zij reizen naar en bezoeken de dorpjes Kaisers, Bach en gaan winkelen in Holzgau.

 

oostenrijk_steeg_norbert_sitz

naar_boven

 

DINSDAG 17 AUGUSTUS 2010
Stockach - Tunnelwandeling - Sulzalm - Frederick Simmshütte - Lech - Aqua Nova Steeg
Groep 1:
Martina en ‘Sitz’ zijn onze gidsen.
We maken vandaag de ‘tunnelwandeling’. Met de gratis postbus gaan we van Steeg tot ‘Stockach’ (1070m). We vertrekken al stijgend via de ‘Sulzbach’ en de ‘Tunnelweg’ (1300m) naar de ‘Sulzalm’ (1465m). Deze ‘tunnelweg’ blijft indrukwekkend. Schietgaten zijn nu fotogenieke plekken geworden.
Na het eten in de ‘Sulzalm’ wandelt een groep sterke mannen en sterke vrouwen samen met Martina en Sitz nog verder naar ‘Ronigalm’ (1479m) tot aan de ‘Frederick-Simmshütte’ (2002m).

Een andere groep vangt alvast de pittige afdaling aan tot ‘Stockach’ om zo met de bus terug te rijden naar Steeg.

Groep 2:
- Deze groep kiest voor een bezoekje aan ‘Lech’.
Lech is al sinds de jaren '30 een prominente wintersportplaats.
Veel koninklijke huizen brengen hier hun wintersportvakantie door. Tot de gemeente Lech behoren de volgende dorpen en buurtschappen: Lech, Oberlech, Stubenbach, Zug en het eveneens mondaine Zürs.  Zürs is een hoteldorp gelegen nabij het hoogste punt van de Flexenpas. Lech en Zürs zijn met elkaar verbonden via skiliften en skipistes.
In Zürs stond de eerste skilift van Oostenrijk (1937).

- Ook wordt er gekozen voor een zwempartij en een bubbelbad in het overdekt zwembad ‘Aqua Nova’ tegenover ons hotel. Hierna  een lekkere pizza in het dorpje ‘Elbigenalp’ bij de Italiaan. Als dat niet genieten is !!

- De 'postbus' is ook een geliefd plekje voor Pol. In een tijdspanne van 1 uur en 45 minuten reist Pol van Reutte tot Lech. Zo verkent hij het hele Lechtal met zijn talloze dorpjes.
Het toeval en Pol helpen ook om de wandelstokken van Marinette terug te vinden op de bus.

Diezelfde avond genieten we weer van een heerlijk Oostenrijks ‘grillfest’.
In de stube achteraf  wordt een mini-casino gecreëerd met kaartspelen, rummikub en andere leuke kinderspelletjes .
In de late avond bewonderen we de gevonden ‘pilzen’ (paddestoelen) van Norbert.

oostenrijk_steeg_sulzalm

 

naar_boven

 

WOENSDAG 18 AUGUSTUS 2010
Fietsen - wandelen - Steeg - Bach - Elbigenalp - Reutte - Lech - Alpele
Vandaag is een vrije dag voorzien. Iedereen kan dan wat rusten of ….
Van rusten komt er niet veel. We zijn allemaal actievelingen.
Er wordt overwegend gekozen voor fietsen en wandelen.

De fietsen en zelfs de fietsverlichting worden gekeurd en  hersteld. Onze wandelaars kunnen alles … zelfs remmen repareren en een platte band plakken met behulp van een autoband.

De Lechtaler Radwanderweg is bijzonder familievriendelijk. Hoewel het Lechtal midden tussen de bergen ligt, is het hoogteverschil in het dal zeer gering. Zonder al te grote inspanningen is het er heerlijk fietsen. Grote delen van het fietspad lopen direct langs de Lech of door mooie bossen. Hier is het dan ook echt relaxen. Je kan zelfs  met fiets  terugkomen per bus. Deze bussen hebben speciale trekhaken voor de fietsen.
Er wordt gefietst naar Reutte, naar Vorderhornbach etc….

Enkele wandelaars kiezen voor een wandeling naar Bach, Elbigenalp. Zij bezoeken de ‘knokkenkerk ‘ (Pestkapelle) en gaan  naar de beroemde ‘forellenvijer’. Hier wordt uiteraard forel  gegeten. Enkele mannen hebben gezocht naar de dienster met het  ‘kruis’ … maar helaas, ze hebben haar niet gevonden.

Een andere groep wandelaars koos voor een wandeling vanuit ‘Lech’ naar ‘Gasthaus Alpele’. Een gemoedelijke wandeling tussen bloemenpracht in het bijzonder de bloeiende blauwe enzian.

Woutje kreeg zelfs het voorrecht om de manege te bekijken en op een heus paard te rijden.

Het toeval komt die dag weer kijken en de ‘eureka-pet’ van Jean wordt op de bus gevonden.

Diezelfde avond krijgen we een uitnodiging om te gaan bowlen bij de ‘euregio-wandelaars’. Zij logeerden in Hotel Alpenblick in Bach. Een grote groep gaat de uitdaging aan en doet zijn uiterste best om te rollen en te gooien….Weeral een fijne belevenis!

Onze eigen ‘benidorm bastards’; Katrientje en Free volgen die avond  met grote aandacht de tennismatchen die uitgezonden worden op Eurosport.

Jef en Jef krijgen een unieke kans  om in de vooravond samen met  hotelbaas en jager  Norbert te gaan 'bersen'.
- Het aansluipen tot op korte afstand van het wild, rekening houdend met de natuurlijke omstandigheden, wind, omgeving etc. -

Met de jeep en met een kwaliteit verrekijker  van ‘swarovski’ aanschouwen zij 35 herten. Het jachtgebied wordt beheerd door 2 Zwitsers en 2 Oostenrijkers, is 700 ha groot en er worden zo’n 300 herten c.q. gemzen per jaar geschoten. Hiervan zijn 40 herten  bestemd voor de 1000 gasten in het Hotel  Post bij de aanstaande oktoberfeesten.
Allen daarheen !

 

blauwe_enzian

naar_boven

 

DONDERDAG 19 AUGUSTUS 2010
Lech - Rüfikopf - Öbere - Untere Wösteralm - Bockbacher Almwirtschaft - Prenten
Norbet en Sitz zijn weer de gidsen van dienst. Met de bus gaan we naar Lech tot aan het ‘dalstation van de Ruffibahn’ (1444m). Nu komt een gratis rit in de grote gondel; 
gratis dankzij de ‘Lechtal Activ Card’.
We komen aan in het ‘Rüfikopf Bergstation’ (2350m). Men noemt dit ook ‘der Weissen ring’.
Groep 1:
Vertrekt van het  ‘Rüfikopf Bergstation’ naar ‘Bockbachsattel’ (2336m), verder golvend dalen (2192m) naar ‘Wöstersattel (2175m) en naar de ‘Obere Wösteralm’ (2100m). Hierna naar de ‘Untere Wösteralm’ (1800m) steeds dalend tot de ‘Vorderbachalm’ (1467m).

Geregeld wordt er kennisgemaakt met een modderige en moeilijke ondergrond. Na een pittige en ‘anstrengende’ wandeling worden de wandelaars van groep 1 bij de ‘Bockbacher Almwirtschaft’ verwelkomd door een accordeonmuziekje en treffen zij ook de wandelaars van groep 2 aan.

Na een muzikaal onderhoud met klokkenspel wandelen zij weer via de ‘Bïrchetsgump’ (144m) tot de bushalte in Prenten (1200m). Helaas rijdt de bus  voor onze neus weg.
De terugweg wordt dan maar te voet tot Steeg aangevat.
Een dikke pluim heeft iedereen wel verdiend !

Groep 2 :
Groep 2 blijft even wandelen in de omgeving rond het ‘Rufikopf Bergstation’ (2350m) en het ‘Rüfikopf Aussichtsplattform’. Zij wandelen nog een 100-tal meter hoger (2450m).

Zo bereiken alleen dit 5-tal:
Huguette, Valère, Jos, Chris en Albertine het hoogste punt van deze wandelweek !!!

Hierna met de gondel weer naar ‘Lech’, bezoek aan het kerkje van Lech en vervolgens met de bus naar ‘Steeg’. De hotelbus brengt ons naar ‘Bockbacher Almwirtschaft’ waar wij weer met groep 1 samenkomen.

In de ‘Bockbacher Almwirschaft’ maken we kennis met ‘Melitta’ en haar gezin. In de zomer leeft zij 4 maanden met haar gezin in deze hut. Een gelukkig leven met mooie verhalen.

Spreuk van de dag :
‘Im Leben ist es besser zu wollen, was man nicht hat,
als zu haben was man nicht will’
(Jonathan Swift).


’s Avonds is het onze Tiroler muziekavond met ‘der lustige Willy’.
We amuseren ons kostelijk en feliciteren Eddy en Chris met hun 20-jarig samenzijn.
We verbroederen met de Amerikaanse staat California,  dansen en springen met vrienden en vriendinnen wandelaars uit de Elzas en roeien samen naar de ‘Nordzeekuste’. Talentvolle trompetsolo’s  brengen sfeer.
Alle zorgen en spierpijnen zijn even verdwenen. We hebben vakantie !

 

rufikopf

naar_boven

 

VRIJDAG 20 AUGUSTUS 2010
Jöchelspitze - Sonnalm - Holzgau - Lachenkopf - botanischer lehrpad - Panoramaweg - Bernhardseck Hütte
Na zo’n avond is het niet gemakkelijk om te wandelen. Maar we gaan ervoor.
Ook met een lege maag kunnen bergen verzet worden !  
Martina en Sitz zijn weer onze gidsen van dienst.
Groep 1 :
Deze groep vertrekt iets vroeger met de postbus vanuit Steeg naar het ‘Talstation Jöchelspitze’.
Met de lift van de Jöchelspitzbahn zo’n half uurtje heerlijk zweven naar boven tot aan het ‘bergstation’ (1768m) en nu kan de bergtocht beginnen.
We stijgen naar de ‘Lachenkopf’ (1903m) een prachtig uitkijkpunt.
Hierna lopen we langs het ‘botanischer lehrpad’ met zijn bekoorlijke mooie Alpenflora en het fototoestel in de aanslag. Vervolgens bereiken we het ‘bergheumuseum’ (een mini-bokrijk) waar het leven van de vroegere bergbewoners wordt tentoongesteld.

We bereiken de ‘Jöchelspitze’ (2226m) en bewandelen  de ‘panoramaweg’ tot aan ‘Alpengasthof Bernhardseck Hütte’ (1812m). Na deze inspanning smaakte de cola en de ‘schwiebelburger’  heerlijk maar het geproduceerde biogas achteraf moest er maar bijgenomen worden. We komen terug via  de ‘alpenrosensteig’ tot aan ‘Berggasthof Sonnalm’ (1800m). Juist op tijd om de afdaling in vogelperspectief met lift van de ‘jochelspitsbahn’ aan te vatten.

‘Busje stond klaar’ en zo weer naar Steeg om te genieten van een lekker biertje of een overheerlijk ijsje te eten bij de bekende  ‘käserei’ te Steeg net tegenover ons hotel.

Groep 2 :
Deze groep vertrekt iets later dan groep 1 met de postbus vanuit Steeg naar het ‘Talstation Jöchelspitze’. Na een halfuurtje heerlijk zweven en luisteren naar de krekels komen we aan in het ‘Bergstation Jöchelspitze’ (1768m).
We gaan allen een koffie drinken of iets eten in ‘Berggasthof Sonnalm’ (1800m).

Hier is het genieten in het zonnetje van een prachtig uitzicht over het Lechtaler dal en wordt je vriendelijk omringd door de toppen van de bergen.
In de zachte kussens van de ligzetels gebeurt het wel eens dat je in slaap kan vallen en een snurkserenade kan brengen !

Het bekijken van paragliding is hier altijd een attractie. De Jöchelspitze is hiervoor bekend in verband met de juiste thermiek zodat de paragliders hier lang van de Bayerische noordenwind gevrijwaard blijven.

Hierna kan gekozen worden voor een afdaling met de lift of de afdaling te voet door het ‘Benglerwald’ tot Holzgau. Bij deze afdaling passeren we de ‘Jagdhütte’ die éénmaal per jaar door een Zonhovenaar bezocht wordt en komen later aan in Holzgau waar weer lekker gesmuld gaat worden.

Busje stond hier ook weer klaar’  en nu terug naar Steeg om te genieten van een lekker biertje of een overheerlijk ijsje te eten bij de bekende  ‘käserei’ te Steeg net tegenover ons hotel.

Diezelfde avond worden helaas weer de koffers gepakt om morgenvroeg te vertrekken.
Bij een heerlijk biertje of een wijntje wordt in de Stube nog wat nagepraat. We hebben het zeer goed gehad. Het Lechtal heeft ons weer bekoord, het hotel, het eten, de omgeving was SUPER.

Bedankt aan iedereen die meegeholpen heeft om deze week te doen slagen.

jochelspitze

naar_boven

 

ZATERDAG 21 AUGUSTUS 2010
Om 07.00uur ontbijt en we vertrekken om stipt 08.00uur naar ons Belgenland.
We kijken nog even om, Martina wuift ons uit en Sitz ligt op de bank te rusten en kijkt naar ons.
Wat zou hij denken ?

Het is een warm weertje buiten maar we blikken tevreden terug. We hebben ideaal wandelweer gehad en in de bus kunnen onze vermoeide benen en knieën rusten onder het genot van een met liefde geserveerde lekkere koffie of biertje.
Om 19.45u zijn we thuis.

@lber10

 

jochelspitze

 

> mijn eigen webpagina over wandelclub eurek@; KLIK HIER

 

albertine_jochelspitze

naar_bovennaar boven

 

> home > reizen > oostenrijk > steeg > diavoorstelling_steeg foto's steeg > verslag steeg
> hotel post te steeg > tirolerinfo hotel post te steeg > lechtal > wandelclub eurek@