home
> sitemaps

 

u bent hier : > home > reizen > malta > gozo > comino

terug

 

malta_gozo_comino

blauwe_venster_gozo_malta

 

MALTA
een eiland om te ontdekken


De evangelist Lucas beschrijft in Handelingen 27-28 dat de apostel Paulus op het eiland Malta schipbreuk leed. Paulus wordt vereerd als de beschermheilige van Malta. Volgens de Maltezers vond zijn schipbreuk plaats in het jaar 60 in St. Paul's Bay.

 

malta_venus_van_malta

Malta is een paradijs voor liefhebbers van vakantiebestemmingen met een rijke geschiedenis en een prehistorisch verleden. Kuieren door middeleeuwse steegjes, een boottochtje maken op het kristalheldere water en genieten van de heerlijke visspecialiteiten.

Ook kan het grote aanbod van katholieke kerken je niet ontgaan.
Zij spelen een zeer belangrijke rol in het dagelijks leven van inwoners van Malta.

Er zouden niet minder dan 360 kerken en kathedralen opgetrokken zijn.

Malta deed ons denken aan historische ridderverhalen en gaf ons een grote hap cultuur.

 

Prehistorische ‘dikke-damebeeldjes’, tempelresten, Romeinse mozaïekvloeren en catacomben, stuk voor stuk laten ze de verbeelding spreken.

maltezer_kruisHet zijn de Ridders van de Orde van Sint Jan die de grootste stempel hebben gedrukt op Malta gedurende meer dan 250 jaar, van 1530 tot 1798.
De orde werd gesticht in Jeruzalem in 1080, met als oorspronkelijke doelstelling de verzorging van gewonde en zieke pelgrims naar het Heilige Land.
Tijdens de Kruistochten groeide dit broederschap uit in een militaire organisatie.
Onder druk van de Islam moesten de ridders hun kwartieren in Akkon in het Heilige Land verlaten en uitwijken naar Rhodos, waar ze dan weer verdreven werden door de Ottomaanse legers.

tip meer weten over de Johannieters op het Griekse eiland Rhodos, ga dan ook eens kijken op mijn webpagina over Rhodos. KLIK HIER.
tipOok op het Griekse eiland Kos vestigden zich de Johannieters. info over Kos, KLIK HIER


Hoogtepunt is de laatmiddeleeuwse hoofdstad Valletta met zijn militaire bolwerken en barokke kathedralen: Werelderfgoed ten top. Valletta is tevens bekend door het Verdrag van Valletta, ook wel Verdrag van Malta genoemd, waarin de omgang met archeologisch erfgoed door de Europese Unie is geregeld.

Malta heeft een Mediterraan klimaat met een droge lange zomer, 26gr, van april tot en met oktober. 's Zomers waait vaak de Sirocco, die de temperatuur soms tot 40 °C doet stijgen. Een milde winter van 12gr.

Direct na de toetreding tot de Europese unie kampte Malta met een grote toestroom van asielzoekers en illegale immigranten die hopen langs deze route een verblijfsvergunning in een Europese staat te bemachtigen, net als het nabijgelegen Italiaanse eiland Lampedusa.

Als bezoeker zal je onmiddellijk de Engelse invloed opvallen namelijk het links rijden in het verkeer.

Het openbaar vervoer van Malta bestaat uit kleurrijke gele bussen. Het huren van een huurwagen is in Malta eigenlijk overbodig. Het netwerk van het openbaar vervoer in Malta maakt het mogelijk om snel en op relatief korte tijd het gehele eiland te doorkruisen.

 

typische_malta_bustypische_malta_bus



Valetta en de 3 zustersteden Vittoriosa, Senglea en Cospicua


I
n de oude stad Birgu / Vittoriosa, een van de drie zustersteden, bezochten we het paleis van de Inquisiteur en het scheepvaartmuseum.
De haven wordt overgestoken in een typisch Maltees bootje, een Dhajsa. 's middags komen we aan in Valletta.
De hoofdstad van Malta, Valletta, is rijk aan geschiedenis en monumenten.
Deze stad is gebouwd in 1566 in opdracht van Grootmeester Jean Parisot De La Vallette.
Eerst gaan we naar de "Upper Barraca Garden", een kleine botanische tuin met een panoramisch uitzicht over de Grand Harbour en de drie zustersteden, Vittoriosa, Senglea en Cospicua.
We bezoeken de kathedraal gewijd aan Johannes de Doper, de kloosterkerk van de ridderorde en tevens één van de belangrijkste historische monumenten van het eiland. In deze kerk zijn er ook vele graftombes van de Maltezer Ridders, gemarkeerd met blokken gekleurd marmer. Prachtig !
In deze kerk bevindt zich het beroemde schilderij van de onthoofding van Johannes de Doper, geschilderd door Caravaggio. Een indrukwekkend schilderij !
Hierna het paleis van de Grootmeesters met een bezoek aan de wapenzaal en de tapijtkamer.


 

malta_st_johns_co_cathedral

 


Blauwe grot en het vissersdorpje Marsaxlokk


Deze tocht gaat naar de beroemde "Blue Grotto" vlak bij het dorpje Zurrieq in het zuiden van het eiland.
Met een klein bootje gaan we naar de grot zelf. Het water is echt ongelooflijk blauw.
Dan naar Marsaxlokk, dit is nog het enige echte functionerende vissersdorp met de beste visrestaurantjes.
Je kan er de kleurrijke luzzu’s zien, dit zijn prachtige blauwe typisch Maltese vissersbootjes. Op deze bootjes is een oog geschilderd waarvan men gelooft dat dit de vissers beschermt.
Er is ook elke dag markt met o.a. tafelkleden in Maltese kant.



 


Moments of Malta


Deze tocht begint met een bezoek aan de koepelkerk van Mosta. Met een hoogte van 60 meter en een doorsnede van 40 meter is de kerk de 4de grootste koepelkerk ter wereld.
Hierna gaan we naar Ta’Qali, het ambachtsdorp. Ta’Qali is het oude militaire vliegveld van de Engelsen, hier worden in de hangars alle mogelijke ambachten uitgevoerd. Vooral het glasblazen en de filigraan in goud en zilver worden hier nog uitgevoerd. Hier kijken we rond bij de verschillende ambachten.
Het middagmaal is vlakbij Buskett Garden, het enige bos in Malta.
Daarna volgt de Dingli Cliffs met een fantastisch panoramisch zicht over het eiland Filfla en de zee.
In Rabat wordt de St. Paulus-grot bezocht.
Nu volgt de voormalige hoofdstad van Malta, nl. * Mdina. Onvergetelijk !
Deze stad is omgeven door vestingmuren. We krijgen een geleid bezoek door de stad met de kathedraal van St. Pieter en St. Paul. Hoewel de stad bewoond is, heerst er altijd een opvallende stilte, vandaar dat Mdina ook de stille stad genoemd wordt.


malta_valetta_by_night

 


Festa


D
it is de enige typisch Maltese folklore. Een echt dorpsfeest ter ere van hun patroonheilige. Elk dorp heeft minstens een keer per jaar zijn festa. Dit houdt in: gans het dorp is versierd, de kerk wordt helemaal verlicht en omstreeks 19.00 uur wordt het beeld van de patroonheilige in processie door het dorp gedragen.
Dit wordt begeleid door de fanfare, klokkengelui en een enorm vuurwerk.
Het vuurwerk wordt door de plaatselijke bevolking zelf gemaakt en betaald.
Tussen de dorpen onderling is er een hevige concurrentiestrijd om er een prachtig spektakel van te maken.
Elk dorp wil het beste en het mooiste feest hebben. Niet te missen tijdens uw bezoek aan Malta!



 

* Mdina
Mdina, gelegen in het centrum van Malta wordt ook wel de “stille” stad genoemd. Mdina is gelegen op een 225 meter hoog gelegen plateau en telt slechts 400 inwoners. De stad Mdina straalt mystiek en rust uit. De stad kom je binnen via de stadspoort aangezien de stad ommuurd is. In de stad zie je duidelijk het verschil in huisvesting tussen arm en rijk. De rijke adel woonde in woningen die als paleizen werden opgetrokken. Je kan de stad rondlopen via kleine pittoreske steegjes. Mdina heeft tal van kerken, paleizen, musea, kloosters, de rijke gevels van de patriciërs en edelmannen te bieden. Op het einde van de hoofdas, krijg je een mooi uitzicht op St-Pauls Bay en de Middellandse Zee.

malta_mdina

 

naar_boven

 

naar_boven

GOZO

Gozo het groene broertje van Malta

Transfer Malta - Gozo per boot is 20 tot 25 minuten.

malta_gozo_channel_line



Gozo met de ferry


Regelmatige ferry-diensten verbinden het eiland met Malta.
Een luchthaven is er echter niet, doch via de heli-port kan men toch naar Malta vliegen, wat tevens een uitstekende manier is om het eiland vanuit de lucht te bewonderen.

Vele grotten, dorpjes opgetrokken in kalksteen en grote imposante kerken zijn allemaal een deel van Gozo.
In vergelijking met Malta is het veel groener en rustiger. De bevolking leeft hoofdzakelijk van landbouw en visvangst. Gozo heeft ongeveer 20.000 inwoners en elk dorp heeft een indrukwekkende kerk.

Het duikparadijs Gozo met haar oude vestingstad Victoria ook bekend onder de naam Rabat ligt ten noorden van Malta. In Xahra op 6 km van Victoria bezoeken we de oudste en best bewaarde prehistorische tempel en de grootste megalithische tempel van Malta; nl. Ggantija, door Unesco beschermd en opgetrokken zijn vóór de piramides van Egypte en Stonehenge.

Daarna gaat het verder naar de hoofdstad Victoria met een bezoek aan de Citadel, de kathedraal en de vestingmuren.

De beroemde' Xlendi Bay' en het pittoreske * Blauwe Venster maken weer een diepe indruk op ons.


 

*Het Blauwe Venster – Azure Window Gozo
Het Blauwe Venster is gelegen bij Dwerja in het uiterste westen van Gozo.
Het is één van de hoogtepunten van natuurlijke schoonheid van Gozo.
Het natuurlijk schouwspel bestaat uit 2 rotsblokken van meer dan 40 meter breed en een “horizontale” rotsblok van meer dan 20 meter breed. Door de slagkracht van de golven werd een soort venster gevormd door de natuur. Als je kijkt door het venster zie je de prachtige azuurblauwe zee. Het venster is te bezoeken via land of via het water.

malta_gozo_rabat

 

naar_boven

 

 

naar_boven

 

COMINO

the blue lagoon

 

Comino is het kleinste van de drie bewoonde eilanden (3,5 km²) die deel uitmaken van de eilandengroep Malta. Het is nog veel kleiner dan Gozo. Door het jaar heen wordt het bewoond door 5 mensen, in de zomer door iets meer om één hotel te runnen.

De mooiste bezienswaardigheid en ook meteen de meest toeristische is de Blue Lagoon, een stukje Middellandse Zee dat superblauw en helder is. Zwemmen, snorkelen en duiken zijn er populaire bezigheden. Vanaf de Lagoon is het naastgelegen eilandje Cominotto zwemmend te bereiken.

 

De naam Comino komt van het komijnzaad dat daar vroeger vandaan kwam.
Het wordt nog steeds veel gebruikt in de Maltese keuken.

Op Comino zijn geen auto’s toegelaten !

albertine_op_comino_malta

 

naar_boven

 

 

malta_kaart

 

 

» Wij logeerden in Hotel The Waterfront in Sliema.

Sliema, waar wij logeerden, is een moderne en levendige stad met een prachtige boulevard van 5km en te bewandelen tot St. Julian. Sliema is een ideale uitvalsbasis en gelegen tussen St. Julian en Valetta.

 

naar_boven