home
> sitemaps

 

deze pagina is in behandeling !!!

 

MOLIVOS

Een heel bijzonder plaatsje op het Griekse eiland Lesbos is Molivos. Een absolute aanrader voor iedere Griekenlandgek. Een prachtig stadje, doordat alle bebouwing onder monumentenzorg valt. Molivos is tegen een heuvel gebouwd, met bovenop de burcht. Het is toeristisch hier, maar geen massatoerisme. In de gemoedelijke, autovrije straatjes houdt een plafond van druivenranken de felle zon tegen. Je ontdekt de verkopers van souveniers, levensmiddelen en keramiek die slaperig op de stoepjes voor hun winkel zitten.

beneden aan de boulevard gaat het twee kanten op. Links gaat de weg richting Petra. Onderweg vind je daar de lokale openluchtbioscoop. Vooral de Grieken zelf kijken daar 's avonds naar films met Griekse ondertiteling. Juist daardoor ook een aanrader voor de toerist die graag de Grieken zelf ontmoet. Rechts ga je richting haventje. Vissers zitten hun netten te boeten terwijl zowel de toerist als de griek zich er culinair laat verwennen...

Molivos is voor ons een paradijs op aarde. Vanuit deze plaats kan je heel gemakkelijk een groot deel van Lesbos verkennen.

Let op: Molivos is tegen een heuvel gebouwd, waardoor bijna alle straatjes omhoog of omlaag lopen. Dat ziet er heel authentiek en gezellig uit, maar als je slecht ter been bent is Molivos geen geschikte bestemming. Kies dan bijvoorbeeld voor het iets verderop gelegen Petra.

Tip: rondrit in de omgeving van Molivos
Je vertrekt uit Molivos. Vijf kilometer verderop ben je al in Petra, waar je op een hoge rots in het kerkje een wens mag doen. Tenminste, als je onderweg naar boven zwijgt! En als je daarna doorrijdt via Stipsi naar Ipsilometopo, zal de priester van de dorpskerk je wenken (indien wakker!) en je een onvergetelijke rondleiding geven. Compleet met muziek, kruiden en een bezoekje aan zijn huis. Eenmaal weer op weg maak je de bocht naar Skala Sikaminias, een vissersdorpje waar je in de haven even wat kunt eten en drinken. Langs de kust ga je verder naar Skala Eftalou met een prima zandstrand en een warmwaterbron. Even later ben je weer in Molivos. Een leuke tocht die je ook met de scooter prima kunt maken.

Meer tips
Er is nog veel meer te zien op Lesbos. Van het versteende woud tot en met de hoofdstad Mitilini. Vergeet ook de kloosters niet, je waant je soms opeens in de middeleeuwen. En als je Lesbos wilt combineren met een ander eiland, maak dan de oversteek naar Chios! Dit rustige en groene eiland zal je zeker bevallen 

 

> ferries

> jeep:

Excursie jeep safari - Lesbos

Een 'schokkende' tocht door het onherbergzame binnenland van Lesbos, waarbij het grootste gedeelte uit onverharde wegen bestaat. Vertrek rond 9.00 uur richting het boerendorp Agia Paraskevi, bekend om de traditionele kafenions. Onderweg komt u door olijfboomgaarden, het verlaten Turkse dorp Klapados en wordt er een stop gemaakt bij de brug van Kremasti, de oudste brug van Lesbos uit de middeleeuwen. Na Agia Paraskevi rijdt u door de mooie binnenlanden van Lesbos en bezoekt u de ruïnes van een oude basiliek en de hoogvlakten met wilde paarden. Hier gaat u picknicken en krijgt u een rondleiding door het museum. Nu volgt er een stuk bijzondere natuur, waarbij u door heel veel verschillende landschappen komt. Deze wegen brengen u uiteindelijk naar een verlaten strandje met mooi uitzicht op de eilandjes voor de kust, waar eventueel gezwommen kan worden U brengt nog een bezoek aan het afgelegen dorpje Paleo en het gezellige vissersdorpje Skala Sikaminea. Via de prachtige noordelijke kustweg gaat u terug naar Molivos. De jeepsafari is de enige manier om het ‘echte Lesbos’ te zien. U komt op plekken waar u zelf nooit zou komen en waar zelfs veel eilandbewoners nog nooit geweest zijn.